dijous, d’abril 15, 2010

JAPÓ - 日本. REGAL PER ALS SENTITS - 感覚への贈り物. 1


maiko san
Japó -日本, la “Terra del Sol Naixent”, és un país realment bonic, interessant. La singularitat i bellesa dels seus paisatges, la espectacularitat de les seves ciutats, la majestuositat dels seus temples, l’educació dels seus ciutadans, la seva indústria, el tren bala “Shinkansen -新幹線”, la seva gastronomia, les seves “geishes (芸者)”, el “Sumo - 相撲(art marcial japonès de més de 2500 anys de antiguitat), el “Kabuki - 歌舞伎” (teatre japonès tradicional). Realment hi ha un munt de atractius que fan, del Japó, un destí turístic per excel·lència.

KYOTO - 京都. 1:

Kyoto, o Heian Kyò -平安京, va ser la capital del Japó des de l'any 794 fins al desplaçament del govern a Tòquio al 1868, quan va tenir lloc la restauració Meiji. La ciutat, envoltada de muntanyes, es troba situada a la regió de Kansai -関西地方, districte de Kinki -近畿地方, a la part centreoccidental de l'illa de Honshu -本州.



Una experiència per a mi excepcional va ser les passejades pels barris de Gion - 祇園 i Pontocho - 先斗町, a la ciutat de Kyoto - 京都. Barriades típiques del país, cases tradicionals de fusta i canya "machiyas -町屋/町家". Un dia gris i plujós. Caminant sota la pluja, tranquil·lament, sense presses; observant cada detall, cada gest, cada edifici, cada botiga, cada casa de te “ochaya -御茶屋!”, cada parc, el riu “Kamogawa -鴨川”. Intentant esbrinar on hi havia una “okiya - 置屋” (on resideixen les geishes). Quan la trobava esperava per si hi sortia alguna. En dues ocasions vaig tenir sort i les vaig veure, acompanyades de les seves “okasan -岡三” (“mare”). He de dir que; malgrat la creença generalitzada de què són prostitutes de luxe; les geishes es dediquen a entretenir als seus clients, ja sigui recitant versos, tocant instruments musicals, o mitjançant la conversa. Dins de la comesa de la Geisha pot produir-se el flirteig o el coqueteig amb els homes, així com jocs d’insinuacions, però, els clients, saben que no poden esperar res més enllà. Quan vaig visità Kyoto just feia unes setmanes que havia llegit “Memòries d’una geisha” d’en Arthur Golden. Caminant per aquells districtes veia a la “Chiyo-chan”, la protagonista del llibre, i tots els llocs que el llibre descriu: “ochayes”, “okiyes” , el riu, el “kabuki”. Tot, absolutament tot, ho podia reconèixer. Quines experiència!





La casa de te Ochaya és una de les més famoses i històriques Ochayes a Kyoto, Japó
茶店御茶屋は、京都、日本で最も有名な歴史Ochayes です


okia


Pontochō (先斗町)


Pontochō (先斗町)


Gion (祇園)