dimarts, d’octubre 02, 2012

PRESSUPOST EN POLÍTICA EXTERIOR 2011


Tot@s, en algun moment, hem sentit les crítiques en contra dels diners que, el Govern de Catalunya, es gasta en (segons diuen els seus detractors: PP, "Ciudadanos, la "caverna", etc) les "ambaixades" catalanes a l'exterior, oi? 

Bé, m'agradaria donar una mica de llum a aquest tema perquè, amb tota seguretat, som molts els que, fins a la data, no tenim clar de què parlen quant es refereixen a "ambaixades".

Primer:  no són ambaixades en el sentit estricta que, tot@s pensem. És a dir, no tenen les mateixes tasques de les que, el Govern Espanyol, té arreu. Les tasques de les catalanes (que no són ambaixades sinó oficines comercials) són, principalment, les de promoció comercial i cultural. És a dir, afavoreixen les vendes de productes catalans en els països on estan situades, la qual cosa representa un suport i vàlua molt important per a les empreses catalanes. També és important el seu treball per a què, la cultura catalana, sigui coneguda i valorada internacionalment.

Segon:   Les crítiques, exclusivament, van dirigides a les oficines comercials catalanes. No se escolten retrets envers les que, les demés CC.AA., també tenen fora del territori espanyol.

Tercer:  El cost de les oficines comercials catalanes, a l'any 2011, va ser de 34,62 milions d'euros. Aquesta xifra representa 4,59 euros/persona/any.  Per sota d'aquesta despesa només estan les comunitats de Galícia (3,90) i Múrcia (1,44).



Quart:  El patrimoni, només d'alguna de les ambaixades de l'Estat Espanyol, cobriria, amb escreix, la totalitat dels pressupostos, en Política Exterior, de totes les CC.AA.



Una petita mostra de despeses en ambaixades espanyoles:
- 380.000 per al projecte de residència de l'ambaixador a Canberra
- 344.964,84 en el nou consolat general en Cantó
- 115.000 € en banderes, mastelers i escuts oficials
- € 141.000 en roba de llit i tovalloles de bany
- € 430.000 per al consolat espanyol a Xangai
- 320.000 € en coberteria de gala i servei de taula
- 6.369.197,28 euros per a la nova ambaixada espanyola al Marroc
- 390.000 € restauració del Palau-Ambaixada espanyola al Vaticà
- 840.000 € d'ampliació de l'ambaixada espanyola a Moscou
- 460.000 € per als jardins de l'ambaixada de París (tota l'ambaixada catalana a París costa 400.000).
- 324.000 euros en neteja a l'ambaixada alemanya
- 320.000 euros en jocs de taula
I així podriem continuar fins a...

Recentment, a arrel d'un vídeo difós per Internet, l'ambaixador espanyol a Polònia, va ser destituït. El motiu va ser la celebració d'una festa, a la seu diplomàtica, durant l'Eurocopa de futbol. No s'ha de ser massa perspicaç per a arribar a la conclusió de què, la dita festa, la vam pagar entre tot@s els ciutadans de l'Estat. I, aquesta, perquè va transcendir però, quants es faran, de festejos, a càrrec del contribuent, i no transcendeixen?!
Patètic!