dimarts, d’agost 24, 2010

BURILLES DE CIGARRETES PER CERVESA

Platja del Prat de Llobregat


Durant molts anys he sigut fumador... fumador passiu. He tingut companys de feina que més que fumadors eren consumidors compulsius de tabac. Això va acabar fa uns anys amb la prohibició de fumar en les empreses. Avui, per sort, ja no sóc fumador. Ara bé, hi ha quelcom dels fumadors que m'emprenya d'allò més. Per què han de llençar les burilles allà on se'ls hi acaba la cigarreta? Al mig del carrer, a la escala de veïns, en el parc, a la muntanya... El seus cotxes els mantenen com el primer dia, net i polit, ningú diria que és d'un fumador. La raó... llençant les burilles per la finestreta. Buiden els cendrers on els hi rota. Un munt de vegades m'he trobat, a l'entrada del meu garatge, un pilonet de cigarretes. I no és tan sols la contaminació que ocasionen amb la seva falta de civisme si no que són responsables, com tots sabem, de molts dels incendis forestals que comencen als marges de les autopistes i carreteres.

Només he conegut una persona, una amiga, que porta una capsa on va ficant les burilles. Suposo que ha d'haver més, però jo no conec cap altra fumador/a com ella.

Avui m'he assabentat d'una iniciativa imaginativa i efectiva. Hi ha un bar de platja (xiringuito), anomenat "El Calamar", a la platja del Prat de Llobregat on, des de fa uns anys, canvien un got ple de burilles de cigarretes per un altra ple de cervesa, refresc, aigua; el que la persona vulgui. L'any 2009 es van recollir més de 30.000 i aquest any, el passat dia 20 d'agost, ja portaven recollides quasi la mateixa quantitat.

Segons els responsables d'aquell local, són conscients de què es troben en un paratge natural, protegit i únic, i que ells, en part, també són responsables de la brutícia de la platja. D'aquesta manera volen contribuir a mantenir-la neta i, conscienciar als usuaris, d'aquesta necessitat. Comenten que són les criatures les que més interès hi posen i que converteixen, la recollida de burilles, en un lloc: "que li porto un got ple i vull un aigua" "doncs no, encara no està ple, hi falten dues o tres més"... La criatura va ràpid a cercar les que falten i torna ràpidament per a fer el canvi. Al segon o tercer got, la nena o nen, ja negocia el canvi d'un got d'aigua o refresc per un gelat o una bossa de patates.

El Calamar, conjuntament amb l'Ajuntament del Prat del Llobregat i l'associació d'empreses d'hostaleria d'aquella ciutat, prepara, pel proper 18 de setembre i dintre de la celebració de "Clean Up the World", una neteja integral de la platja del Prat, amb la que esperen participaren el major nombre de vilatans.

Naturalment, aquest bar de platja, no solament manté l'entorn més net sinó que, al mateix temps, fa una promoció del local gens menyspreable.

La iniciativa del Calamar hauria de contagiar a la resta de bars de platges i usuaris a veure si, entre tots, aconseguim un entorn més net i digne.

no a les burilles a la platja