diumenge, d’agost 08, 2010

PINÓS, CENTRE GEOGRÀFIC DE CATALUNYA. 7 d'agost de 2010

Pinós, municipi situat a la comarca del Solsonès (Lleida) i, alhora, una de les 5 entitats de població o pobles que hi ha al municipi. Se situa al centre geogràfic de Catalunya (coordenades: 41º 49' 43" N, 1º 32' 35" E). El 2008 hi havien 48 habitants.

El terme municipal està situat a l'extrem meridional del Solsonès, al límit amb el Bages a l'est (Cardona i Sant Mateu de Bages), l'Anoia al sud (Calonge de Segarra i Castellfollit de Riubregós), i la Segarra a l'oest (Torà). Dins el Solsonès limita amb Riner al nord, la Molsosa al sud i Llobera al nord.oest. És a la subcomarca de l'Alta Segarra.

És un clar exponent de l'altiplà solsonec: la part cental del terme conforme una mena d'espina dorsal de terres altes (situades entre els 700 i 800 m d'altitud) que el recorre de nord a sud i fan de partió d'aigües entre les conques del Llobregat i del Segre.

Els templers hi van construir una capella dedicada a santa Maria, al segle XIII. Aquesta devoció es va revifar al segle XVI amb motiu de l'aparició de la mare de Déu a l'amo de les cases de Matamargó. Amb motiu d'aquest esdeveniment, el poble va construir al lloc de la capella l'actual santuari.

Hi ha una rosa dels vents que indica el lloc on estem situats a 940 metre d'altitud i, geogràficament, el centre de Catalunya, des d'on es domina una magnífica panoràmica que arriba fins als Pirineus, a Collsacabra i al Montseny.

Els seus habitants s'anomenen pinosencs.

La zona presenta una vegetació nova el que fa pensar que ha estat castigada pels incendis forestals, possiblement més pels de l'any 1994.

A la plaça on hi és el santuari i l'ajuntament trobem l'Hostal de Pinós on tenen un menú de 16 euros que deixa satisfet. Per les postres recomano el mousse de iogurt, fet per ells i molt bo.


Hostal de Pinós
Plaça del Santuari s/n
25287 Pinós
Tel 973473062 - 687528057

Aquest hostal ja no ofereix habitaciones però hi han cases rurals per tota la zona.