dilluns, d’agost 23, 2010

"MIG" MIRACLE AL COR DEL DESERT D'ATACAMA


A hagut "mig" miracle en ple cor del desert d'Atacama, al jaciment de la mina San José.

33 miners enterrats des de fa 18 dies han donat senyals de vida. A través del forat fet per una sonda de rescat, la qual va arribar a 800 metres, els miners van poder enviar una nota a l'exterior. L'escrit deia "
estamos bien en el refugio los 33". També s'han pogut veure diversos miners a través d'una càmera que, l'equip de rescat, va fer arribar fins el refugi. Igualment, el miner de més edat atrapat, Mario Gómez, de 63 anys, va fer arribar una carta confirmant que tots els atrapats estan amb vida.

A aquella profunditat pot fer una temperatura d'uns 36º i hi ha una humitat del 90º. També s'ha informat que hi havia menga i aigua per a dos dies, la qual cosa fa suposar que, els miners, estan bevent aigua salada de les màquines.

Sembla ser que, el jaciment, no complia les normes de seguretat establertes per les autoritats d'aquell país i, a més,
no és aquest el primer accident mortal que succeeix. Familiars dels miners estan indignats davant de declaracions que diuen que la mina està en bon estat.

Ja ha començat l'entubació de la perforació per a fer-lis arribar medicaments, aliments, hidratació, comunicació i il·luminació. Paral·lelament s'han començat les tasques d'un altra perforació d'uns 66 cms, per on esperen es puguin rescatar als 33 miners. Aquestes operacions, segons informació dels tècnics, poden durar entre tres i quatre mesos.

Els familiars, que han fet un campament improvisat a la zona, s'han mostrat, desprès de saber-se la notícia de que són vius, contents i esperançats. Avui mateix ho han celebrat amb un "asado" i cants.

La mitat del miracle ja s'ha realitzat i ara s'haurà d'esperar a l'altra part i es que tot surti bé i, finalment, puguin sortir sans i estalvis d'aquest monstruós tancament.

Una vegada acabat el rescat el Govern Xilè haurà de denunciar a l'empresa propietària i reclamar les responsabilitats que calguin. No pot ser que els empresaris (en aquest cas xilens, però hi han de similars arreu) se saltin les normatives de seguretat i que siguin els treballadors, amb les seves vides, els que acabin pagant els actes criminals dels amos. No pot haver impunitat.