dimecres, de març 10, 2010

CONSEQÜÈNCIES DE LA NEVADA







Doncs sí, finalment vaig poder anar a casa a dormir però, sincerament, durant una bona estona a la tarda, pensava que no em seria possible. Quina nevada!. Unes dues hores abans de plegar va començar a ploure i es va desfer bona part de la neu que va caure.


El costat bucòlic que comentava dilluns va quedar clarament eclipsat pel desastre que, tot plegat, va significar la precipitació.


La veritat és que no considero que; la de ahir, que va caure sobre Barcelona i Catalunya; fos més o menys històrica que d’altres que, en diferents anys, hi van haver. Tanmateix, una vegada més, ha esdevingut un col•lapse generalitzat. Vies principals i secundaries tallades, trens d’una i altra administració amb els serveis cancel•lats, autobusos retirats a les cotxeres, falta de taxis. Cues quilomètriques a carreteres, autopistes, carrers i rondes. Milers de famílies sense energia elèctrica, sense calefacció, sense aigua, sense telèfon. Torres d’alta tensió caigudes. Milers de persones atrapades en trens, estacions, carreteres; dormint a poliesportius, cotxes, camions. Ja veieu, tot un desastre. Hores d’ara tothom està assabentat dels problemes en que el país està ficat.


Des de fa dos dies estic sentint, a través de les ones, a persones afectades. La majoria coincideixen en la falta d’informació, d’ajut. Persones visiblement i comprensiblement enutjades. Indignades! Quina raó que tenen de estar-ho.


Encara avui, dos dies després de les nevades, hi ha famílies que no tenen llum a casa, ni aigua, ni calefacció. Carreteres tallades. Cues importants de vehicles per a entrar a França. Col•legis tancats.


Com sempre, els responsables de la conselleria d’Interior, van despertà tard i malament. El conseller Sr. Saura i el secretari general Sr. Boada, “juren i perjuren” que tot s’ha fet bé i que el que ha passat no es podia preveure (?). Que el servei de meteorològic de Catalunya no va donar la informació correcta. Reconèixer errors i responsabilitats, per part dels polítics catalans, és quelcom impensable.


Sí, és clar, som un país que no està acostumat a temporals meteorològics i, possiblement, és difícil està completament preparats però... informats?. Què mínim es pot demanar del nostre govern?. Quan, des de uns dies abans, els mitjans de comunicació ja deien que s’acostava un temporal de fred i neu, que feien els nostres responsables polítics?.


El Conseller Saura estava a Palma de Mallorca. El secretari general d’Interior, Sr. Boada, ni se sap, durant moltes hores, on estava. El director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora (dilluns a primera hora havia de ser entrevistat per Josep Cunit als Matins. En Jordi Basté l’havia d’entrevistar a través de RAC1. No va arribar-hi), baixava a Barcelona des de Manresa, a les vuit del matí en tren; un comboi que va quedar aturat abans d’arribar-hi. No crec que sigui massa professional ni responsable sortí cap a la feina a aquelles hores, un dia que s’esperava molt complicat.


Nosaltres, els ciutadans, també tenim culpes i és que deuríem de ser responsables i, dies com aquell, no agafa cotxes i intenta evitar desplaçaments.


País!


(fotos de ciutadans de Barcelona, enviades i publicades per La Vanguardia ahir 09.03.10)